Tarlós István főpolgármester szerint a gazdaságos üzemeltetés és a felszámolás elkerülésének érdekében összevonnák  az állatkertet és a vidámparkot. Nos, úgy gondolom, hogy ez az ötlet az elmúlt évek baklövései után egyszerűen zseniális és útmutató lehet több önkormányzati cég jövőjére nézve is. Ugyanis, Budapest főemberének felvetése egy kis ötletroham után olyan hellyé teheti a Fővárosi Vidám Állatparkként továbbüzemelő vállalkozást, ami látogatottságban és hírnévben túlnőhet még az amerikai Disneylanden is…

Tulajdonképpen, nem is kell mást tenni, mint a mostanában hangoztatott népszerű kifejezéseket és EU-s pályázati irányelveket átültetni a gyakorlatba. Ilyenek például a szinergia, a biodiverzitás és az energia újrahasznosítás. E fogalmak zászlóvivői végre, a projekt keretében megélhetik majd a szavak mögötti valós tartalom élményét.

Kezdjük a szinergiával, ami alapvetően együttműködést jelent, de mostanában a meglévő erőforrások egymást segítő alkalmazását értjük rajta. Ennek alapvetően önmagában szép példája a két hely összekapcsolása, de ez csak a kihasználható lehetőségek kezdete. A továbbiakban meg kellene fontolni a hüllők és az egzotikus növények átköltöztetését a már meglévő Dzsungel Mese Parkba, ami a kígyókkal és a krokodilokkal még autentikusabbá tenné a tréfás dzsungel vasutat.

Ennél merészebb szinergikus elképzelést valósítana meg a ragadozóknak otthont adó barlangvasút és a rovarokat befogadó elvarázsolt kastély, ahol mókás óriáspókok vonzanák be a horror filmeken edződött látogatókat. Izgalmas többletélményt adhatna a dolgok fogalmi egyesítése is, így átkerülhetne az állatkertben lévő parasztudvarba a csocsó, a boxgép és a bika, aminek még a kecskék és a tehenek is örülhetnének. A hullámvasút állandó karbantartási igényei pedig enyhíthetőek lennének, ha a sziklára, mint támasztékra telepítenék rá.

A fenti szempontok érvényesítése már előre vetítik a biodiverzitás elvét, s ezt tovább gondolva a biológiai sokszínűségnek is szép példája lehetne a Vidám Állatpark. Ennek megfelelően a körhintán a már lepusztult műanyag lovakat élő zebrákra, antilopokra és zsiráfokra kellene cserélni, míg a meghajtást az energiatakarékosság érdekében az amúgy is több mozgásra vágyó elefántok végezhetnék. Ugyanez megvalósítható lenne a polip áttelepítésével az állatkerti tóba, ahol a vízilovak adnák a hajtóerőt.

És ezek még csak a bemelegítő ötletek, melyek azonnal felvetik egy eseti bizottság azonnali létrehozásának szükségességét. A tanácskozás külső tagjaként javaslom meghívni az IGMT Kft., a Közgép Zrt. és a Tokaj Kereskedőház Zrt. szakértőit. Ha ez időben megtörténik, akkor gyorsan kiírható lesz a minimum 5 milliárd forint összegű kivitelezési pályázat, de a Magyar Turizmus Zrt. addig is rendelje meg a plakátokat a MAHIR Cityposter Kft-től…

587.jpg

Szerző: Politix  2012.11.06. 12:24 Szólj hozzá!

Címkék: Tarlós István Vidámpark Tokaj Állatkert IGMT MAHIR

A bejegyzés trackback címe:

https://puszta.blog.hu/api/trackback/id/tr44893225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása